De koorddanseres

Het voelt alsof ik een koorddanseres ben. Een lang koord gespannen over een grote zee aan emoties. Ik balanceer geconcentreerd en word er steeds beter in. Maar soms is het water te lang te wild voor mijn kunde, slaat er een golf met zo'n kracht tegen me aan dat ik meegetrokken word. Vechtend tegen de stroming, watertrappelend, naar adem happend, tot ik me overgeef en pas dan verdwijn ik in de bodemloze zee van niets... Overgave, rust, oneindigheid.

Soms dans ik over het koord en zie ik dat er naar me gekeken wordt, verschijnen er steeds meer mensen om me heen, die naar me roepen, mij beoordelen, iets van mij willen. Hoe meer het er worden, hoe onrustiger het voor mij wordt. Hoe langer het duurt, hoe vermoeider ik word en hoe harder de stemmen binnen komen. Ik raak afgeleid… Al die verwachtingen, al die verschillende behoeftes. Ik vergeet dan de focus naar mezelf terug te brengen. Het water onder me, de weerspiegeling van mijn emoties, heb ik dan niet meer in de gaten. Ik schrik dan ook als ik uit balans raak en plotseling verwilderd en vermoeid in de draaikolk van mijn eigen emoties terecht kom. Maar ook daar, uiteindelijk, in het oog van de kolk, stilte, rust, oneindigheid.

Vaker echter lijkt het koord te rusten op een transparante dansvloer in een enorme transparante bol om mij heen. Mijn wereld aan de binnenkant van de bol, de mensen, het gepraat, soms gegil aan de buitenkant. Mijn emoties zichtbaar onder me, die mogen er zijn, die vertellen me hoe mijn systeem reageert, welke patronen er zijn ontstaan, welke dans ik uit mag voeren. En daarmee dans ik, gebruik ik alle ruimte die ik wil, en zwier ik sierlijk en ontspannen door mijn eigen wereld. Dan verschijnt er een sterrenhemel boven me en glitters in de lucht, waardoor mijn uitstraling nog krachtiger wordt en het stralende licht ook buiten mijn bol reikt. Als ik dan na een tijd om me heen kijk, merk ik verbaasd op dat de wereld buiten mijn bol er ook lichter uitziet. Dat de emoties in prachtige ritmische golfbewegingen onder mijn dansvloer met me mee dansen. Een weerspiegeling van de symfonie van mijn bewustzijn.